Przechowywanie sprzętów kuchennych

6 maja 2015
przechowywanie urządzeń w kuchni

Wszyscy posiadamy w kuchni sprzęty typu toster, blender, mikser… Jak je przechowywać? Mogą sprawiać kłopot: często nie da się ich ładnie złożyć, zajmują dużo miejsca, ciężko się je wyciąga z szafek.

Przede wszystkim należy przemyśleć które sprzęty używasz na tyle często, że wygodniej je trzymać na wierzchu, na blacie. U mnie są to toster i czajnik (wiadomo), ostatnio również mały robot kuchenny, bo zaczęliśmy robić koktajle owocowe. Wszystkie te urządzenia używamy dość często, nie byłoby więc sensu trzymać ich gdzieś w szafkach, żeby co chwila je wyciągać.

Kolejna sprawa to kiedy już zdecydujemy się na przechowywanie takich małych urządzeń w szafkach, przemyślenie czy zwykłe szafki, czy może szuflady? Wszystko zależy od możliwości Twojej kuchni, ale dużo wygodniejsze są oczywiście szuflady. Jeśli sprzęty byłyby schowane na półkach, to te z tyłu ciężko jest wyciągać – przy szufladzie po prostu ją wysuwasz i masz łatwy, wygodny dostęp do wszystkich urządzeń, nawet tych schowanych na samym końcu. No chyba że masz płytkie półki i się mieści tam tylko jeden rząd urządzeń to nie powinno to sprawiać większego problemu przy wyciąganiu sprzętu.

Jeśli Twoje urządzenia mają dużo małych elementów, które się demontuje z głównej części podczas przechowywania, to możesz przeznaczyć jakąś szufladę, albo koszyczek na takie właśnie elementy. Mogą to być na przykład różnego rodzaju końcówki, tarki. To możesz schować osobno – dzięki temu nie musisz zawalać sobie miejsca w szafkach trzymaniem urządzeń w oryginalnych pudełkach, a elementy z tych trzymanych na blacie nie będa się po nim bez sensu przewalały.

Poniżej wstawiam zdjęcia z różnymi przykładami jak można przechowywać małe urządzenia kuchenne.

przechowywanie urządzeń kuchennychorganizacja urządzeń kuchennychurządzenia kuchenne w szufladachciekawe przechowywanie urządzeń kuchennych

Close