Przechowywanie żywności w lodówce

29 czerwca 2015
SDC19160_Fotor

Czy ma znaczenie sposób przechowywania rzeczy w lodówce? Czy ważne jest na której półce lub w co zawinięte trzymamy ser lub wędlinę? Otóż tak.

Na której półce

Zacznę od tego, że nie na wszystkich półkach w lodówce panuje ta sama temperatura (no chyba że Twoja ma system Multiflow – w takim przypadku możesz przejść do następnego punktu; w całej Twojej lodówce temperatura jest podobna, nie musisz się więc przejmować ustawianiem produktów – robisz to tak jak Ci wygodnie). Temperatury na różnych półkach i co powinno się tam przechowywać wyglądają tak:

  • pojemnik/i w dolnej części: 9-10 °C (warzywa i owoce)
  • dolna półka: 2 °C (świeże mięso i ryby)
  • środkowe półki: 4-5 °C (nabiał, wędliny, dania gotowe)
  • górna półka: 7-8 °C (dżemy, soki, napoje)
  • półki na drzwiach: 10-15 °C (oleje, przetwory, przyprawy, sosy, jajka, masło)
  • ew. komora niskich temperatur: 0-kilka °C (świeże mięso i ryby)

download2

Jak zapakowane

Aby jak najdłużej przechowywać żywność trzeba pamiętać o odpowiednim jego zapakowaniu. Lepiej nie używać do tego folii aluminiowej, ponieważ z niektórymi produktami może wejść w negatywną reakcję. Ogólnie dobrze sprawdzi się folia spożywcza lub pojemniki – najlepiej szklane, które są najbardziej obojętne dla naszego zdrowia. Szczelnie zamknięte produkty są chronione przed wilgocią i powietrzem, które sprzyjają rozwojowi bakterii.
Warzywa i owoce nie powinny być przechowywane w torebkach foliowych – ograniczają one dostęp powietrza, warunki beztlenowe są dla nich niesprzyjające. Najlepiej jest wyłożyć ich pojemnik ręcznikiem papierowym. Będzie on wchłaniał nadmiar wilgoci chroniąc przed nią warzywa i owoce. Taki ręcznik trzeba wymieniać w miarę potrzeby na suchy, co parę dni.
Nabiał i wędliny przechowujemy w szczelnych pojemnikach lub owinięte w papier śniadaniowy.

Co nie w lodówce

Nie wszystkie produkty trzeba przechowywać w lodówce (niektórych nawet się nie powinno). Do takich należą między innymi ziemniaki, cebula, pomidory, ogórki, papryka. Cukier, ryż, makarony czy mąki też możemy spokojnie przechowywać w szafce – należy jedynie pamiętać o szczelnym pojemniku chroniącym przed wilgocią. Poza lodówką trzymamy też ciastka i pieczywo.


Mam nadzieję, że choć trochę Wam pomogłam. Odpowiednie przechowywanie pożywienia jest bardzo ważne zarówno dla zachowania walorów smakowych jak i dla naszego zdrowia. Dlatego tak ważne jest odpowiednie opakowanie i temperatura.

Close